نحوه محاسبه مالیات و استعلام بدهی مالیاتی قبل از جریمه شدن یا پرداخت مالیات اضافی برای مدیران و مشاغل مختلف، به یک دغدغه بزرگ مالی تبدیل شده است.
برای همه ما بارها پیش آمده که از مالیاتی که باید بپرازیم خبر نداریم. متاسفانه چیزی که بعد از این بیخبری عایدمان میشود، لیست بلند بالایی از بدهیهای مالیاتی یا جریمههای هنگفتی است که باید بابت عدم پرداخت مالیات در زمان مقرر بپردازیم!
از طرفی پرداخت به موقع بدهی مالیاتی مانع از صدور جریمههای سنگین اداره مالیات برای شرکتها، اشخاص حقیقی و حقوقی و صاحبان اصناف و مشاغل مختلف میشود.
حال از کجا بفهمیم چقدر بدهی مالیاتی داریم؟ نحوه محاسبه مالیات چگونه است؟ از چه طریقی میتوانیم استعلام بدهی مالیاتی را انجام دهیم؟
در این مقاله علاوه بر پاسخ به سوالات متداول شما درباره نحوه محسابه مالیات، به طور کامل درباره استعلام انواع بدهی مالیاتی خودرو، املاک، درآمد و تمام مواردی که مشمول مالیات یا معاف ازپرداخت مالیات هستند با شما عزیزان صحبت میکنیم. با ما همراه باشید.
نحوه محاسبه و پرداخت مالیات برای اصناف و مشاغل
چه کسانی مشمول پرداخت مالیات هستند؟ چه صنفهایی در بازار از پرداخت مالیات معاف میشوند؟ مالیات اصناف چگونه محاسبه میشود؟
اصناف و مشاغلی که طبق قانون سازمان مالیات کشور مشمول پرداخت مالیات میشوند سه دسته هستند:
- افرادی که آخرین گزارش درآمد دو سال آخر آنها بیش از 5.5 میلیارد است. مثل صاحبان مجموعههایی مثل هتل، ببیمارستان، فروشگاه های بزرگ و…
- مشاغلی که آخرین درآمد دوسال اخیر آنها بین 1.8 میلیارد تا 5.5 میلیارد است.
- کسب و کارهای کوچکی که درآمد دو سال آخر آنها مجموعا کمتر از گروه اول و دوم است.
تمام کسب و کارهایی که 4 ماه از فعالیتشان میگذرد، باید نوع فعالیت و صنف خود را به سازمان امور مالیاتی گزارش دهند. با گزارش به موقع کسب و کارهای تازهتاسیس، علاوه بر جلوگیری از جریمه مالیاتی امکان معافیت مالیاتی نیز برای برخی از اصناف وجود خواهد داشت.
اگر میخواهید بدانید کسب وکار شما مشمول طرح معافیت مالیاتی میشود یا خیر، کارشناسان ما در بخش پشتیبانی پاسخگوی این سوال شما هستند.
برخی از اصناف معاف از مالیات عبارتند از:
- خیریهها
- گروههای فرهنگی و هنری
- اصناف فعال در مناطق محروم
نحوه محاسبه مبلغ مالیات چگونه است؟ مبلغ مالیات با توجه به نوع صنف و درآمد شما مشخص میشود.
در سال 99 افرادی که از پرداخت مالیات معاف بودند، درآمد سالانه کمتر از 29 میلیون داشتند. در سال 1400 این مبلغ به 36 میلیون و در سال 1401 به 60 میلیون در سال رسید.
هر چه مبالغ ازحدود مشخص شده بیشتر شوند درصد مالیات نیز افزایش پیدا میکند.
با توجه به ایجاد شرایط سخت برای اصناف مختلف در دوران کرونا، تبصرهای با عنوان تبصره 100 به قانون مالیاتی کشور اضافه شد که طبق این تبصره سقف معافیت مالیات بر درآمد، از 30 برابر به 45 برابر فروش مشاغل افزایش یافت.
استعلام بدهی مالیاتی چگونه است و چه شرایطی دارد؟
برای استعلام بدهی مالیاتی و اطلاع از معافیت مالیات باید ابتدا اظهارنامه مالیاتی کسب و کارتان را به طور دقیق در زمان تعیین شده ارسال کنید. توجه کنید که اظهارنامه مالیاتی باید حتما با قواعد زیر تنظیم شود:
- تمام هزینهها و درآمدها باید دقیق ذکر شوند
- مبلغ مالیات و درآمد سال قبل باید عنوان شود
- ارائه تمام فاکتورها حتی برای هزینههای جزئی
- محاسبه استهلاک مالیاتی
- ارسال و تحویل به موقع اظهارنامه
چگونه بفهمیم چقدر بدهی مالیاتی داریم؟
استعلام بدهی مالیاتی به طور دقیق، تنها از طریق ورود به سامانه الکترونیک اداره مالیات کشور امکانپذیر است.
برای دسترسی به سابقه بدهی مالیاتی خودتان، میتوانید به کمک یک مشاور مالیاتی و ارائه شناسه یا کد ملی وارد سامانه مالیاتی شوید.
توجه داشته باشید که در صورت وحود بدهی مالیاتی پرداخت نشده، علاوه بر ثبت مکرر جریمههای مالیاتی، ممکن است در فرآیند کاری و استخدام شما نیز اختلال ایجاد شود.
عدم پرداخت به موقع بدهی مالیاتی به هر دلیلی، نوعی فرار مالیاتی به حساب آمده و جرم مالیاتی محسوب میشود. جریمههای مالی، توقیف اموال، ممنوع الخروجی، ممنوعیت از ادامه کار و فعالیت از عواقب اطلاع نداشتن از بدهی مالیاتی و عدم پرداخت آن است.
افرادی که بدهی مالیاتی طولانی مدت دارند امکان انجام تراکنشهای مالی و فعالیتهای بانکی را نیز نخواهند داشت.
استعلام مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی
اشخاص حقیقی و حقوقی برای استعلام مالیات بردرآمد باید به صورت حضوری یا آنلاین به سازمان امور مالیاتی یا اداره کل ثبت شرکتها مراجعه کنند.
در هر دو صورت، شما به کمک مشاور مالیاتی یا کارکنان اداره مالیات در سامانه مربوطه ثبت نام میکنید. سپس به کمک نام کاربری و یک رمز عبور که به شما داده میشود، در سامانه استعلام مالیاتی وارد شده و بدهی مالیاتی خود را مشاهده میکنید.
اگر میزان بدهی اشخاص حقوقی ( مدیران و صاحبان کارخانه و فروشگاهها ) به بیش از حد مجاز برسد، در لیست بدهکاران مالیاتی وارد شده و امکان توقیف اموال یا ممنوع الخروجی مدیران و اشخاص حقوقی وجود دارد. سقف مجاز بدهی مالی اشخاص حقوقی 100 میلیون تومان است.
برای کاهش میزان مالیات پرداختی کسب و کارتان به کمترین حد ممکن، میتوانید از بخش تماس با ما با کارشناسان ما در مرکز تخصصی ترازمحاسب در ارتباط باشید.
محاسبه مالیات خودروهای لوکس
در سال 1401 برای تمام خودروهای سواری با ارزش بیش از 1 میلیارد تومان مالیات مشخصی تعیین شد. میزان مالیاتی که صاحبان این دسته از خودروها موظف به پرداخت آن هستند به طور کلی به چهار بخش تقسیم میشود:
- ماشینهایی که قیمت آنها تا سقف 1.5 میلیارد است، به میزان 1 درصد از کل ارزشی که دارند مشمول مالیات هستند.
- صاحبان خودروهایی که قیمت آنها از 1.5 میلیارد تا سقف 3 میلیارد است، موظف به پرداخت 2 درصد از کل ارزش خودرو خواهند بود.
- خودروهایی که قیمت آنها بین 3 تا 4.5 میلیارد است، شامل مالیات 3 درصدی هستند.
- خودروهای بالاتر از 4.5 میلیارد تومان نیز مشمول 4 درصد مالیات خودرو میشوند.
استعلام و پرداخت مالیات خودرو به دو روش حضوری و آنلاین صورت میگیرد. برای محاسبه مالیات خودرو میتوانید ز اپلیکیشنهای معتبر استفاده کنید یا به سایت شهرداری محل شکونت خود مراجعه کنید.
درباره زمان پرداخت مالیات خودرو هنوز مصوبه کاملی صادر نشده اما در حال حاضر اداره امور مالیاتی به صاحبان خودروهای مذکور، تا پایان سال 1401 فرصت داده است.
نحوه استعلام وضعیت مالیات املاک و مسکن
در سالهای اخیر، جرائم ناخواسته مالیاتی در بخش مسکن به مقدار قابل توجهی افزایش یافته است. دلیل افزایش این جرائم غیرعمد مالیاتی، ناآگاهی افراد از قوانین مالیاتی مربوط به حوزه مسکن است.
به همین دلیل در این قسمت، نکات مهمی که باید پیرامون نحوه محاسبه مالیات املاک بدانید را در اختیارتان قرار میدهیم:
1.مالیات بر درآمد حاصل از فروش ملک:
اگر کسی ملک را خریداری کند و سپس اقدام به فروش آن کند، باید از سود آن بخشی را به عنوان مالیات بپردازد.
بر اساس مدت نگهداری سرمایه حاصل از فروش مسکن، مالیات آن در سال اول 40 درصد، سال دوم 37 درصد و در سال سوم 34 درصد است.
مالیات سود حاصل از فروش مسکن در سال های بعد به ترتیب 31، 28 و 25 درصد خواهد بود.
2. مالیات بر درآمد اجاره:
مالیات بردرآمد اجاره مسکن تا سقف 50 میلیون، به میزان 15 درصدی محاسبه میشود. برای درآمد 50 تا 100 میلیون 20 درصد و به درآمد بیش از 100 میلیون مالیات 25 درصدی تعلق میگیرد.
3. مالیات بر در آمد مستغلات:
خانههای خالی که 12 ماه از پایان عملیات ساخت آنها گذشته یا 6 ماه از فروش آنها گذشته باشد، مشمول مالیات مستغلات میشوند.
استعلام بدهی مالیاتی شرکتها چگونه انجام میشود؟
چگونه از وضعیت و بدهی مالیاتی شرکت خود اطلاع پیدا کنیم؟ آیا بدون مراجعه حضوری هم میتوان استعلام بدهی مالیاتی یک شرکت را انجام داد؟
زمانی که یک شرکت بدهی مالیاتی دارد، طبق قانون پرداخت مالیات مستقیم وظیفه پرداخت آن بر عهده مدیر یا هیئت مدیره شرکت است.
استعلام بدهی مالیاتی شرکت کار چندان پیچیده ای نیست، به شرطی که با مراحل آن به خوبی آشنا بوده و چندین بار ان را انجام داده باشید.
در غیر اینصورت باید آن را به شخص کارشناس و آشنا به امور مالیاتی شرکتها واگذار کنید. واگذاری این کار از بروز خطا در نحوه محاسبه بدهی مالیاتی و هدر رفتن زمان و سرمایه سازمان شما جلوگیری میکند.
اطلاع از بدهی مالیات بر ارزش افزوده با شناسه و کد ملی
منظور از ارزش افزوده، مالیاتی است که برای کالای خریداری شده یا به فروش رفته تعیین میشود.
چه افرادی مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
هر کسی که کسب وکاری داشته و درآمدی از طریق فروش کالا یا خدمات دارد موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود. به جز فروشندگانی که معاف از این نوع مالیات هستند:
- فروشندگان شیر خشک
- فروشنده مواد اولیه کشاورزی
- فروشندگان کود و بذر
استعلام بدهی مالیاتی با شناسه و کد ملی برای اشخاص حقیقی راحتتر است و زمان کمتری لازم دارد.
شما با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبوری که به واسطه کد ملی به شما تعلق میگیرد، وارد پنل شخصیتان در سامانه امور مالیاتی شده و از میزان مالیاتی که مشمول آن هستید اطلاع مییابید.
در صورتی که شما بدهی مالیات بر ارزش افزوده داشته باشید، آن را از طریق بانک تسویه میکنید. تمام فرآیند استعلام بدهی مالیاتی و تسویه آن کمتر از 48 ساعت طول میکشد.
محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان ( دستگاه پوز )
نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان چگونه است؟ اکثر افراد تصور میکنند با اتصال دستگاه کارتخوان به به پرونده مالیاتی در سامانه امور مالیات، مجبور به پرداخت مالیاتهای جدیدی میشوند.
اما وصل شدن دستگاههای پوز یا کارتخوان به سامانه مالیات، تنها برای شفافسازی درآمد صاحبان مشاغل مختلف است.
هر فردی که صاحب یک دستگاه کارتخوان است، باید در سامانه مالیات کشور ثبت نام کرده و در پرونده مالیاتی یک کد با نام کد مالیاتی کارتخوان دریافت کند.
طبق قانون سازمان مالیاتی ایران، در صورت ثبت نام نکردن دستگاه کارتخوان، فرد مجاز به استفاده از آن در شرکت، مغازه یا فروشگاه خود نیست.
داشتن پرونده مالیاتی برای تمام دستگاههای پوز در تمام فروشگاههای فیزیکی و آنلاین توسط اداره امور مالیاتی اجباری است.
فرمول محاسبه نرخ مالیات دستگاه کارتخوان به شکل زیر است:
- به ازای سودی که نسبت به مبلغ 35 تا 50 میلیون تومان کسب میکنید، مشمول پرداخت 15 درصد مالیات خواهید شد.
- اگر مازاد سود فروش شما مبلغی بین 50 تا 100 تومان باشد، 20 درصد مالیات به آن تعلق میگیرد.
- در صورتی که سود حاصل از فروش بیش از 100 میلیون تومان باشد، مالیات آن 25 درصد خواهد بود.
استعلام تخصصی و محاسبه دقیق مالیات تمامی مشاغل
در مقاله فوق، نکات مهم پیرامون نحوه محاسبه مالیات و راهکارهای استعلام انواع بدهی مالیاتی تقدیم نگاه شما عزیزان شد.
مرکز تخصصی ترازمحاسب، این مقاله را با هدف آگاهی از اهمیت بالای استعلام وضعیت مالیاتی قبل از مواجهه با جریمهها و ضررهای مالی کسب وکارها در ایجاد کرده است.
همکاران ما میتوانند به شما در محاسبه دقیق و بیعیب و نقص بدهی مالیاتی کسب و کارتان کمک کنند.
چنانچه پیرامون مطالب فوق نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید یا سوالی در ذهنتان است، میتوانید با متخصصان امور مالیاتی ترازمحاسب به صورت مستقیم در ارتباط باشید.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید